Griekse borrelplank met spinazietaart en gehaktballetjes | RTL Nieuws

2022-05-21 13:20:33 By : Ms. Nana Zeng

Het lekkerste deel van de week staat voor de deur en dat betekent tijd voor een verrukkelijke borrelplank. Deze keer heeft Hugo zich laten inspireren door de Griekse cuisine, een allemansvriend!

We beginnen met de spanakopita. Zie het als vingervlugge variant van de Franse quiche. Stap 1: ontdooi het filodeeg, voordat je met de spinazietaart aan de slag gaat en verwarm de oven voor op 200°C. 

Laat allereerst de spinazie in een zeef uitlekken. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Doe je dit niet, dan kan de taart heel sompig worden.

Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze fijn. Pluk en snijd de oregano en munt. Verkruimel de feta in een mengkom. Doe het eitje erbij en klop het los. Daarna mogen de spinazie, lente-ui, munt en oregano erbij. Breng het op smaak met peper en zout.

Let op: weet dat er ook al wat zout in de feta zit, dus wees niet te scheutig. 

Pak de bakvorm erbij. Vet het in met olijfolie. Bekleed de vorm met de vellen filodeeg. Na elk vel breng je weer wat olie aan. Dit herhaal je totdat de volledige vorm is bedekt. Laat het overtollige deeg over de rand hangen.

Doe de spinazievulling in de bakvorm. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is de vulling 'instoppen' met de overhangende deegranden. Vouw ze één voor één over de bovenkant, zodat je een dichte spinazietaart krijgt. Bestrijk tot slot de bovenkant nog met wat olijfolie. 

Bak de spinazietaart in ongeveer 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven (200°C) tot de bovenkant goudbruin en krokant is. Laat het straks iets afkoelen, voordat je het uit de bakvorm haalt en in stukken snijdt. 

Door met het eerste dipje. Breng hiervoor een pan water aan de kook. Kook de nog bevroren tuinbonen in 3 à 4 minuten in het kokende water. Giet af en vang daarbij een scheut van het kookwater op. Spoel de tuinbonen onder koud water af en laat ze uitlekken.

Doe de uitgelekte tuinbonen in het bakje van de staafmixer of keukenmachine. Pel de knoflook en snijd het grof. Voeg het daarna samen met het citroensap en de extra vierge olijfolie toe. Mix het net zolang, totdat het een gladde dip is.

Eventueel kun je een klein beetje kookwater toevoegen om de dip net wat smeuïger te maken. Breng het extra op smaak met wat zout en peper. Top het bij het uitserveren af met wat tijmblaadjes.

Keftedes, toch wel hét ding op de Griekse menukaart. Je maakt ze heel simpel thuis.

Pak het witbrood erbij en snijd de korstjes van het witbrood af. Scheur het in stukjes en doe het in een kom. Giet hier vervolgens de melk overheen en zet het voor 5 minuten aan de kant. 

Pel en snipper ondertussen de sjalot. Voeg het lamsgehakt, de sjalot, het ei, de munt, oregano en kaneel toe aan de kom met brood. Het eitje in combinatie met de melk zorgen ervoor dat je luchtige gehaktballetjes krijgt. Pel de knoflooktenen en rasp of pers ze boven de mengkom. Top het af met grof zeezout, wat peper en hussel het geheel (met gewassen handen of lepel) goed door. 

Schep een volle eetlepel gehakt in je handpalm en rol het tot een gehaktballetje. Herhaal het net zolang, totdat het volledige gehaktmengsel op is. 

Zodra je dit hebt gedaan, verhit je een scheut olijfolie in een koekenpan. Doe de gehaktballetjes erin (eventueel met deksel op de pan) en bak ze in 7 minuten gaar en goudbruin. 

Wat is een Griekse borrelplank zonder tzatziki? Precies! Daarom als laatste toevoeging van de borrelplank deze frisse dipsaus.

Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Schraap de zaadlijsten er met een theelepel uit. Rasp daarna de komkommer grof boven een mengkom. Pak de rasp vervolgens uit de kom en knijp het met je handen boven de gootsteen uit, zodat al het resterende vocht eruit gaat. Dit doe je om te voorkomen dat je een natte tzatziki krijgt.

Doe de geraspte komkommer terug in de kom en voeg de yoghurt toe. Pel en rasp de knoflook erboven. Breng het extra op smaak met een goed snufje zout en 'draai' peper, zoals Hugo het altijd zegt. Optioneel kun je het afmaken met wat fijngesneden muntblaadjes. 

Doe er zelf nog wat borrelbrood om te dippen, snacktomaatjes, gepelde walnoten en druiven bij en de vrijmibo kan beginnen.

Hugo z'n werk voor de Griekse borrelplank terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 25 terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.